5 tips om op je dieet te letten tijdens een feestje

Verjaardagen en andere feestjes zijn altijd moeilijk als je een paar kilo kwijt wilt. Gebak, hapjes, borrelnootjes, chipjes en het normale eten schiet er vaak bij in. Bij verjaardagen (en al helemaal die van mijzelf of naaste familie) let ik niet erg op de lijn. Van een extra taartje of handje chipjes wordt je niet dik. Je moet er gewoon voor zorgen dat je de volgende dag, de touwtjes weer iets strakker aantrekt. Afvallen is lastig. Je verliest geen kilo’s in een dag, maar dat geld natuurlijk ook voor aankomen. Dik worden doe je ook niet in een dag. Toch kan je op simpele dingen letten, als je toch op je dieet wilt letten.

Help mijn lijn!

5 tips om op je lijn te letten tijdens verjaardagen en feestjes.

1. Keuzes maken
Het is aloude advies. Kiezen wat je wilt. Neem je een gebakje of een paar hapjes? Neem je een paar toastjes of een handje chips? Het makkelijkste is om het gebakje over te slaan. Het is vaak een enorme caloriebom. Zelfs gezond ogende kwarktaarten (+-266 calorieën) of een appeltaart (329 calorieën) bevat onwijs veel suiker. Daarnaast is het maar een kort moment van het feest. Het gebakje wordt een keer aangeboden, de hapjes en chipjes komen constant langs. Ook is de avond dan nog jong en sta je nog stevig in je schoenen.

2. Eet voldoende
Het klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk heel logisch. Eet voordat je na een verjaardag gaat eerst nog wat. Een lekkere lichte lunch of avondeten doet wonderen. Ik kies vaak voor een lichte maar vullende groentesoep met veel groentes en zonder vermicelli. Zo’n soep bevat weinig calorieën, waardoor je over je calorie inname geen zorgen hoeft te maken. Als je voldoende gegeten hebt, heb je minder de neiging om te gaan snacken.

3. Drink water
Vruchtensappen, frisdranken en alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Water bevat geen enkele calorie. Misschien vind je het wat ongezellig en drink je graag een wijntje om te proosten op de jarige job. Dan drink je wijn met een glas water ernaast. Het water drink je voor de dorst en de wijn voor de gezelligheid en de smaak. Zo beperk je het aantal glazen wijn, want zeg nou zelf. Gezelligheid betekent toch niet dat je laveloos moet worden.

4. Beweeg of ga staan.
Is het druk op het feestje? Ga dan staan in plaats van zitten. Staan (85 calorieën per uur) kost net iets meer energie dan zitten (70 calorieën per uur). Kan er worden gedanst? Waag dan een dansje op de dansvloer. Je verbrand niet alleen zo’n 250 calorieën per uur, maar doordat je uit je dak gaat, heb je ook geen tijd om te snaaien of teveel te drinken.

5. Geniet!
Eet je toch iets te veel dan dat je had gewild. Voel je dan niet schuldig, maar geniet ervan! Zoals ik al zei je wordt niet dik van een taartje extra en als je zondigt dan moet je er vooral van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>