Heerlijke appel-speltcake

Spelt is helemaal hip en happening, maar wat is spelt nu precies. Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt. Spelt bevat wel gluten, maar deze zijn niet te vergelijken met de tarwegluten. Helaas bevat de speltmeel in Nederland en Belgie vaak wel tarwegluten omdat het in molens wordt bewerkt waar ook tarwe wordt gemalen. Goed zoeken dus. Mijn speltmeel heb ik wel gehaald bij een ouderwetse molen. Het geeft je een nostalgisch gevoel als een ambachtelijke molenaar je meel heeft gemalen.

Van spelt kan je alles maken: brood, cup-cake’s, pannenkoeken. Je kan het zo gek niet bedenken. Ik heb er een lekkere appelcake van gemaakt.speltcake

Recept voor heerlijke appel-speltcake.

250 gram Speltmeel
125 gram honing
225 gram boter
+- 8 gram bakpoeder
snufje zout
4 eieren
1 appeltje

Warm de oven voor op 160 graden en vet een bakblik in en beleg deze met bakpapier (dit zorgt ervoor dat je de cake er goed uit kan halen).

Voeg alle droge producten (speltmeel, bakpoeder, zout) bij elkaar en mix het goed.

Smelt de boter in de magnetron.

Voeg de gesmolten boter, de honing en de eieren toe aan het speltmix en mix het tot een glad beslag.

Snijd de appel in kleine stukjes en voeg deze toe aan het beslag.

Roer het beslag door met een vork zodat alle appeltjes mooi verspreidt zijn over het beslag. (Door de vork blijven de stukjes appel mooi heel, waardoor je echte appelbommetjes proeft)

Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in 50-60 minuten gaar.

Om te kijken of de cake gaar is prik je erin met een satéprikker. Blijft er niets plakken? Dan is die gaar om af te koelen en aan te snijden.

Afgekoeld is die het lekkerst. Geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 thoughts on “Heerlijke appel-speltcake

  1. Ik ben allergisch voor gluten ,tarwe en rogge dus vroeg ik mij af hoe kan ik zeker weten welk meel ik het best koop. Welke speltbloem?

    1. Het nadeel is dat alle soorten speltbloem gewoon gluten bevatten. Wel een andere soort en minder, maar toch gluten. Verstandig is om dan de bloem toch te vervangen voor een glutenvrije variant. Bijvoorbeeld een mix van rijstemeel en amandelmeel.