Lekkere gezonde bananen

Bananen zijn lekker en bevatten veel natuurlijke suikers. Vooral als de bananen rijp zijn. Het zetmeel wordt tijdens het rijpingsproces omgezet in glucose (suiker dus) en dit betekend hoe rijper de banaan hoe meer suiker erin zit. Maar door deze suikers betekend het niet dat bananen ongezond zijn. Een banaan bevat van de fruitsoorten die in Nederland gegeten worden inderdaad de meeste calorieën, maar vergeleken met een gemiddelde koek is het toch een stuk gezonder. Een flinke koek bevat toch al snel 300 calorieën en dat is 3 keer meer dan een banaan.

Gelukkig bestaat een gezond leven niet uit calorieën tellen, maar uit eten wat je nodig hebt aan vitaminen, mineralen en vetten. Ik zal kort de gezonde eigenschappen van de banaan uitleggen.

Bananen

Bananen voorkomen een hoge bloeddruk.
Bananen zitten vol met het mineraal Kalium. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen. In een banaan zit ongeveer 467 mg kalium en dat is best veel!

Bananen geven je een energieboost
Door de vele natuurlijke suikers die in een banaan zit, krijg je een flinke energieboost. De suikers in de banaan worden snel door je lichaam opgenomen, waardoor je snel energie krijgt. Andere suikers in de banaan, worden juist langzaam door je lichaam opgenomen en zorgen op deze manier voor langdurige energie. De banaan is daarom ook ideaal voor als je gaat sporten. Van energiedranken krijg je vaak een suikerdip tijdens langdurige inspanning, waardoor dit juist averechts werkt.

Bananen ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren
In bananen zit veel vitamine B6. Deze vitamine zorgt voor een soepelere samenwerking tussen zenuwen en spieren. In 1 banaan zit ongeveer 0,7 mg vitamine B6. Dit klinkt erg weinig, maar is wel 34% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Bananen zorgen voor een goede opname van andere gezonde voedingstoffen
De suikermoleculen in de banaan zijn een goede voedingsbron voor goede bacteriën in de darmen. Dankzij de groei van goede bacteriën in de darmen worden voedingstoffen beter opgenomen in het lichaam. Calcium is een voorbeeld van een mineraal wat daardoor beter wordt opgenomen.

Bananen beschermen je maag tegen maagzuur en maagzweren
Bananen neutraliseren het maagzuur waardoor er geen maagzweren ontstaan.

Bananen helpen tegen diarree
In banaan zitten oplosbare vezels zoals pectine. Als je erg last hebt van diarree helpt pectine in de banaan om je stoelgang te verbeteren. Om optimaal van het pectine gebruik te maken, moet je de banaan eerst bakken voordat je hem opeet. Door de banaan te bakken worden de oplosbare vezels beter in je lichaam opgenomen. Dat je verstopt kunt raken bij het eten van veel bananen is echter een fabeltje. Alles moet je eten met mate, maar in het algemeen stimuleert het een gezonde stoelgang.

Bananen helpen tegen een kater
Te veel gedronken gisteravond? Een banaan kan je helpen om je kater sneller kwijt te raken. Het handigst is om er een lekkere milkshake van te maken. Dankzij het kalium en vitamine B6 in de banaan, zal je je weer sneller fit voelen.

Bananen zorgt voor een beter humeur tijdens PMS
Is het weer de tijd van de maand? Veel vrouwen hebben last van een slecht humeur, dat veroorzaakt wordt door PMS (premenstrueel syndroom). De stemmingswisselingen worden vaak veroorzaakt door een schommelend bloedsuikerspiegel. In bananen zit de vitamine B6 en die zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en daarmee ook je humeur.

Bananen helpen tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen
Zwanger en veel last van ochtendmisselijkheid? Door een banaan te eten wordt je bloedsuikerspiegel stabiel gehouden. Een schommelend bloedsuikerspiegel is vaak de aanleiding van ochtendmisselijkheid.

Bananen helpen bij depressie, angst en slaapproblemen
In een banaan zit het aminozuur trypofaan die de aanmaak van serotine bevordert. Serotine is een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft en je blijer doet voelen.

Bananen kunnen tevens in gerechten eieren vervangen omdat het een gerecht bindt. Ook maken ze een gerecht romig en zoet zonder vette room of al te veel geraffineerde suikers te gebruiken. Genoeg redenen om te variëren met bananen. Wat is jouw favoriete banaanrecept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>